Forældelse
Bliv klogere på forældelse
Er min gæld forældet?
Det kan den sagtens være. Det skal dog siges at det hører til sjældenhederne, at større gældsposter forældes. Man skal huske at forældelsesfristen kan afbrydes. Dette sker ved at man f.eks. betaler af på sin gæld, underskriver en skyldnererklæringen eller kommer en tur i fogedretten. Disse ting afbryder forældelsen og fristen starter derfor forfra. Så fordi at man har noget gæld, som er mere end 10 år gammelt er det desværre langt fra sikkert at det er eller vil blive forældet.
Der findes dog stadig en del tilfælde hvor det sker, så tøv ikke med at bestille en gratis gældssamtale, så kan vi hjælpe dig med at finde ud om din gæld er forældet.
Reglerne for forældelse af gæld
Hovedreglen er, at gæld (også kaldet fordringer) forældes efter 3, 5 eller 10 år alt efter hvilket slags gæld der er tale om.
- Simple fordringer: forældes efter 3 år. Det kan f.eks. være hvis du kører bilen på værksted, der modtager du en regning på reparationen. Det er en simple fordring og den forældes efter 3 år.
- Fordringer i forbindelse med udførelsen af et arbejde som led i et ansættelsesforhold: Her er forældelsesfristen på 5 år.
- Gældsbreve (Skriftligt vedkendt gæld) Det er f.eks. hvis man går ned i sin bank og stifter et forbrugslån/Kassekredit. Så vil banken kræve at man skriver under på et gældsbrev. Dette lån forældes efter 10 år. Husk dette gælder også hvis man har stiftet et forbrugslån eller kviklån på nettet. På nettet underskriver man blot gældsbrevet med sit Nem-Id. Et sådan lån vil også have en forældelsesfrist på 10 år.
- Lov om forældelse findes her